SOMS HEB IK HET IDEE DAT IK IN DE VERKEERDE TIJD GEBOREN BEN. Tegenwoordig moet je als schrijver namelijk jezelf nogal weten te verkopen. Je werk is jouw product en je bent je eigen salesmanager. In onze al maar kleiner wordende wereld, waarin producten en diensten uit alle werelddelen aan de man worden gebracht, is het steeds belangrijker dat jij jezelf in de kijker weet te spelen. En dat vind ik lastig. Ik heb een introverte persoonlijkheid en sta liever in de coulissen dan op het toneel. Teveel drukte is aan mij niet besteed. Na weer een boekenmarkt of een lezing ben ik versleten. Toch doe ik het elke keer zonder aarzeling weer omdat ik van mijn werk houd. Maar ik durf te wedden dat W.B. Yeats dit soort problemen niet had.

Susan Cain bevestigt in haar boek Quiet – in het Nederlands gepubliceerd als Stil – mijn vermoeden dat het niet altijd zo was. De introverten waren niet altijd bijna onhoorbaar door het extraverte geluid dat overal in de maatschappij weerklinkt. In navolging van geschiedkundige Warren Susman, wijst Cain het begin van de twintigste eeuw aan als het tijdstip dat de Amerikaanse maatschappij veranderde van een Cultuur van Karakter naar een Cultuur van Persoonlijkheid. Kortom, maatschappelijke waardering verschoof van innerlijke kenmerken, zoals wijsheid, volharding en betrouwbaarheid naar uiterlijke kenmerken, zoals charisma, energie en enthousiasme. De Nederlandse maatschappij volgde een aantal decennia later.

Van ons kent ons naar anonimiteit

Dit gebeurde onder invloed van verschillende factoren, waaronder de verstedelijking. Oude samenlevingsverbanden in kleine landelijke gemeenschappen waarin iedereen elkaar kende – en je dus de tijd had om je medemens echt te leren kennen – verdwenen. In plaats daarvan gingen we wel in steeds grotere groepen wonen, maar de contacten werden vaak oppervlakkiger en je moest meer geluid maken om gehoord te worden. Daarnaast veranderde de manier van zakendoen van het opbouwen van een vertrouwensband naar het ontwikkelen van de hedendaagse salestechnieken. Deze technieken stoelen vaak vooral op het vermogen van de verkoper om in korte tijd de aandacht van zijn klant te krijgen. Maar hoe doet een ondernemer dat als ze liever thuis op de bank zit dan geanimeerd te netwerken op de zoveelste zakenborrel?

Globalisatie biedt kansen

Naast de genoemde uitdagingen biedt de globalisatie gelukkig ook kansen voor de introverte ondernemer. Sinds de komst van het internet hebben juist introverte entrepreneurs een podium gekregen, waar ze nog niet van konden dromen in de jaren tachtig. Via websites, maar vooral ook social media en platforms zoals Youtube en Vimeo, is het makkelijker dan ooit om jezelf te laten zien, zonder dat je uit je geliefde huis en comfortzone weg hoeft. Je doet gewoon net alsof je tegen je beste vriend aan het praten bent, in plaats van de hele virtuele wereldbevolking. En hop, je product in een video de markt op sturen, wordt opeens een stuk minder eng. Als er vervolgens mensen reageren op wat jij de wereld in geslingerd hebt, kun je op je gemak nadenken over hoe je gaat reageren, hetgeen bij uitstek bij een introverte persoon past.

Mensch, ken u zelve

Je eigen weg vinden als introvert in onze extraverte maatschappij, begint bij jezelf goed leren kennen. Hoe steek ik nu eigenlijk in elkaar? Waar word ik blij van en waar kan ik nachten tevoren over wakker liggen? Extraversie wordt van jongs af aan aangemoedigd, waardoor sommigen van ons al zo lang een extravert masker dragen, dat we niet eens meer weten wie we nu echt zijn. En dat maakt het lastig om jezelf op de juiste manier te presenteren. Want weet je wat de grap is? Juist als jij je authentieke zelf laat zien, zal je de juiste klanten aantrekken.

MBTI

Een goede manier om jouw persoonlijkheid in kaart te brengen, is door een test te doen. Een hele bekende is de Myers Briggs Type Indicator, oftewel de MBTI. Via deze site kun je jouw MBTI bepalen. De uitkomsten zijn bijna eng, zo accuraat. Althans dat was het geval bij mijzelf en alle mensen die ik hem heb laten doen.

Elke ondernemer zijn eigen droomklant

Het leuke van de bovengenoemde website is, dat je er kunt lezen over hoe jouw gedragsvoorkeuren je voor uitdagingen kunnen plaatsen en in welke opzichten ze juist in je voordeel kunnen werken. Dat is uitermate handig als je jouw authentieke zelf wilt laten zien. Heel veel ondernemers zijn je hierin voorgegaan en ze zeggen allemaal hetzelfde: op het moment dat jij jezelf laat zien, blijken die dingen die jij altijd als je eigenaardigheden hebt beschouwd, juist die eigenschappen te zijn waardoor jouw droomklanten worden aangetrokken. Dat is natuurlijk heel logisch, want we zijn nu eenmaal niet allemaal hetzelfde en gaan toch graag het liefst om met gelijkgestemden. Toch durven heel veel ondernemers niet te vertrouwen op hun eigen persoonlijkheid en volgen ze liever succesvolle, vaak extraverte, voorbeelden. En daar moeten wij introverten nu eens vanaf.

Hoe belangrijk is het voor me?

Natuurlijk kom je altijd in situaties die je wat minder liggen. Zo vind ik het niet prettig om op de voorgrond te treden. Gelukkig kun je dat soort dingen incalculeren wanneer je jezelf goed kent. Je maakt afspraken met jezelf in de trant van ‘oké, als ik nu dit doe, dan mag ik straks lekker met een boekje op de bank’ of ‘dit gaat me te ver om te doen, maar ik zou het wel op deze manier kunnen inkleden’. Uit psychologisch onderzoek blijkt dat introverten prima tijdelijk extravert gedrag kunnen vertonen als ze iets maar belangrijk genoeg vinden. Als jij daarom het idee hebt, dat je jouw doel echt niet kunt bereiken zonder dat je flink uit je comfortzone moet, dan zal je jezelf af moeten vragen hoe graag je dat doel wilt bereiken. Uiteindelijk is het aan jou. Met voldoende zelfkennis en de juiste motivatie maak jij vast de keuzes die werken voor jou.

Meer weten over dit onderwerp?

Wil je meer weten over dit onderwerp? De Nederlandse journaliste Liesbeth Smit schreef een ontzettend leuk en toegankelijk boek over dit onderwerp, met als titel ‘Ik moet nog even kijken of ik kan.

Dit artikel verscheen het eerst in digitaal magazine DURF!, waarvoor ik eindredactie voer en regelmatig schrijf.

Spreekt dit je aan? Deel deze pagina met je netwerk, zodat mijn werk nog meer mensen bereikt! Bij voorbaat dank…

You're not allowed copy content without my permission. Contact me if you want to use my content.